DANI 905 | 17.10.2014.

Adnan Demić

Piše: Adnan Demić

Martinova moralna pobjeda i Draganova izborna jedinica

izbori 2014.

Opći izbori u Mostaru, gradu slučaju

Martinova moralna pobjeda i Draganova izborna jedinica

Rezultati koji još uvijek nisu konačni kažu da će, kako stvari stoje, većinu od 17 mjesta u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona imati delegati iz HDZ-a BiH i SDA, a za formiranje nove kantonalne vlasti pobjedničkim strankama potrebne su još tri ruke

Nedjeljno jutro u Mostaru. Iako nije bio praznik, osjećalo se u zraku da to ipak nije običan dan. Opći izbori su pred nama. Ko će nam krojiti kapu u naredne četiri godine, da li je narod svjestan šta nam je ponudila dosadašnja vlast, hoćemo li je i u kojoj mjeri promijeniti? Pitanja je bilo bezbroj.

Šta su zadaci po SDP-u

Posebno je uvijek zanimljivo ovdje kod nas, u Mostaru, u gradu “slučaju”. Prvi klikovi rekoše da je izlaznost slična kao i prije četiri godine.

Lideri su u jutarnjim satima nakon prve kafe i doručka sa suprugama i članovima porodica otišli na birališta. Neki su zavapili za promjenama, neki su skretali pažnju na špekulante i nacionalne interese, dok su svi jednako najavljivali pobjede.

Slično je bilo i desetak sati kasnije. Obilazeći stranačke štabove nailazili smo redom samo na svečarsku atmosferu. Svi su pobjednici, niko nije bio razočaran. S izuzetkom poraženog SDP-a koji je doživio neplaniran rezultatski krah.

Dragan Čović ispalio je vatromet, podigao ruke visoko u zrak, izašao za govornicu i – proglasio trijumf. Par stotina metara dalje, Martin Raguž se nije mirio sa porazom. I on je bio pobjednik. Ali samo za kratko.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.