DANI 905 | 17.10.2014.

Vuk Bačanović

Piše: Vuk Bačanović

Još jedan trijumf klijenata i apstinenata

izbori 2014.

Za koga (ni)smo glasali?

Još jedan trijumf klijenata i apstinenata

Ljudi mogu glasati ili ne glasati iz više razloga. Razlozi za glasanje su ili interes (zadržavanje državnog posla, svoga ili porodičnog, opstanak biznisa, posredna ili neposredna pripadnost određenoj stranačkoj hobotnici, očekivanje protuusluge, nezadovoljstvo uslugom i traženje novih mentora) ili strah od nacionalnog drugoga, koji je sekundaran, ali bitan. Oni drugi (neglasači) su oni koji se ne uklapaju u ovakve sheme, pa su naprosto nezainteresirani za bilo kakve izborne procese, jer ih oni ne zanimaju i jer vjerovatno rijetko ko ili niko u njihovom okruženju ima direktne koristi od toga hoće li ili neće izaći na izbore

Kada je SDP prije četiri godine trijumfovao na izborima i kada se uveliko gradila Platforma i najavljivala “država za čovjeka”, svakome sa minimalnim shvatanjem suštine političkih procesa je bilo jasno da je crveno-zeleno-crnokošuljaška koalicija osuđena na propast i da će, u propast, odvući i samu Socijaldemokratsku partiju. Nije pomogao ni Alastair Campbell, niti izvlačenje Bakira Hadžiomerovića (a ne Izetbegovića, kako je to u gubitničkoj izbornoj noći provalila Lidija Korać). To, čini se, nije bilo jasno samo najbjednijim stranačkim Lagumdžijinim poltronima koji sada produciraju priče o velikom ujedinjenju socijaldemokrata ne bi li spasili svoja radna mjesta – jedina koja su ikada imali – i sebe, grobare socijaldemokratije, pretvorili u njene spasioce. No to je već unutarpartijska socijaldemokratska stvar. Birači, uključujući SDP-ov bastion “crvenu Tuzlu”, rekli su svoje.

Ponovo nacionalisti

Glasači naklonjeni probosanskoj građanskoj opciji su podršku uglavnom dali Demokratskoj fronti, a ostatak od onih koji su uopšte glasali (50,1 posto od ukupnog broja registrovanih birača) u cijeloj državi su se odlučili ili za narodnjačke partije (SDA, SDS, HDZ BiH, PDP, DNS) ili za ekstremno nacionalističke socijaldemokrate (SNSD) Milorada Dodika. Taj izbor ne znači ništa drugo do rapidno slabljenje panbosanske ideje, koju je SDP utjelovljavao i pokušao politički artikulisati na pogrešan način, ignorišući posebni razvitak tri separatne subnacije na bosanskohercegovačkom tlu i pretvarajući se u građansku oligarhijsku instituciju, posve razdvojenu od svoje baze – radničke populacije širom države. DF-ovom potpunom koncentracijom na kantone sa bošnjačkom većinom, čini se da je ta ideja, do daljnjeg, na čekanju.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.