DANI 905 | 17.10.2014.

Amila Kahrović-Posavljak

Piše: Amila Kahrović-Posavljak

Bilo bi dobro da Izetbegović uči iz Lagumdžijinih grešaka

Intervju Dana

Reuf Bajrović

Bilo bi dobro da Izetbegović uči iz Lagumdžijinih grešaka

Predsjednik Instituta za nove demokratije u Washingtonu, konsultant vodećim međunarodnim institucijama kao što su International Republican Institute, National Democratic Institute, Friedrich Ebert Stiftung i slično, autor niza izvještaja i članaka za domaće i strane medije i politički analitičar za Dane govori o rezultatima izbora u BiH, mogućnosti brzog kreiranja vlasti, očekivanim koalicijama, Domovini, ali i pričama o ujedinjenju socijaldemokratske opcije u BiH

DANI: Izbori su okončani, konačni rezultati se još očekuju. Neki tvrde da su građani glasali za promjene, neki da nisu. Kakvo je Vaše viđenje?

BAJROVIĆ: Pobjednik ovih izbora je SDA. Dobili su gotovo identičan broj mandata kao SDP 2010, s tim što je Bakir Izetbegović dobio stotinjak hiljada manje glasova nego Željko Komšić 2010. S obzirom da je SDA stalno u vlasti od 2002, nemoguće je reći da je glas za SDA bio glas za promjene. Međutim, rezultat DF-a i SBB-a je takav da SDA ne može za sebe reći da je dobila mandat da sama donosi odluke. To nije moguće matematički niti to nalaže politička logika. HDZ je zadržao ono što je imao i 2010, s tim što će im to ovoga puta donijeti ulogu vladajuće stranke zbog pobjede Dragana Čovića. Situacija u RS-u je još uvijek nejasna, ali je moguće da se vlast formira bez SNSD-a, pogotovo ako koalicija na državnom nivou ne bude uključivala tu stranku. U svakom slučaju, SNSD je značajno oslabljen. Birači su kaznili i SDP, odnosno Zlatka Lagumdžiju, i u tom smislu su se desile promjene.

DANI: Činjenica je da je Bakir Izetbegović ponovo osvojio mandat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Jeste li iznenađeni ovakvim rezultatom?

BAJROVIĆ: Izetbegović je prema svim anketama bio prvi ili drugi u zadnjih nekoliko mjeseci. Njegova pobjeda se ne može smatrati iznenađenjem. Radončićev rezultat se međutim može smatrati iznenađujućim. Ono što se mora priznati je da je novac uložen u Izetbegovićevu kampanju bio nešto neviđeno u BiH do sada. Novac i vjernost ključnih lokalnih lidera SDA su donijeli pobjedu Izetbegoviću.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.