DANI 901 | 19.09.2014.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Vlast i kriminalci su potekli iz istog miljea?

okruženje

Zašto države u regionu gube bitke i ratove sa organizovanim kriminalom

Vlast i kriminalci su potekli iz istog miljea?

Centar za demokratizaciju i pomirenje iz Soluna i ove je godine u saradnji sa nekoliko regionalnih televizija pripremio serijal Okruženje. U drugoj od šest emisija, koju će u BiH 22. septembra emitovati BHT1 i RTRS, razgovaralo se o organizovanom kriminalu u regionu i borbi protiv njega...

Stari pojam bratstvo i jedinstvo, oko kojeg se Jugoslavija okupljala do njegovog umiranja kroz devedesete godine prošlog vijeka, ostao je živjeti, smatra uvodničar serijala Okruženje Renato Baretić, u samo jednoj dimenziji – a to je kriminal.

Vlast otvara vrata kriminalu

“U toj dimenziji naših društava nije niti pokleknuo a kamoli da je umro. Ti momci organiziraju zajedničke radne akcije u drugim republikama, u drugim sredinama, savršeno se slažu sve vrijeme unatoč ratovima koji su bili, unatoč svim trzavicama koje su uslijedile. Oni funkcioniraju savršeno, ispalo bi čak da je njima bilo bolje zbog ovog što se izdogađalo”, kaže Baretić.

Istovremeno, političari koji u zemljama okruženja listom, kako to kaže voditeljica emisije Zvezdana Kovač, objavljuju nultu tačku tolerancije u borbi sa organizovanim kriminalom, trude se, ali, kako kaže doktor socioloških nauka iz beogradskog Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja Zlatko Nikolić, “ne uspevaju uvek”. Igor Peterneo iz Hrvatskog helsinškog odbora kaže da je u njegovoj zemlji situacija danas bolja nego što je bila devedesetih godina: “Mi smo negdje stalno ulazili, a kad stalno ulazite u neke evropske, svjetske asocijacije, pa vam oni nameću nekakva pravila kojih bi se vi morali držati”...

Kada bi se, kaže Ivana Korajlić i Transparency International BiH, “u Bosni i Hercegovini političari ozbiljno htjeli baviti borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala, morali bi krenuti prije svega od sebe”. Zato ona misli da je to glavna kočnica “bilo kakvom uspjehu u borbi protiv korupcije i kriminala, imajući u vidu da je najveći broj nosilaca najvažnijih funkcija u BiH upravo potekao iz tog miljea. Počeli su se baviti švercom, pa malo većim biznisom, da bi na kraju došli do vlasti i vlast je postala nešto što otvara vrata i samom kriminalu”.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.