DANI 900 | 12.09.2014.

Tamara Nikčević

Piše: Tamara Nikčević

I Tito se smijao

Intervju

Predrag Koraksić Corax, karikaturista

I Tito se smijao

U prvom dijelu intervjua za Dane, Predrag Koraksić Corax objašnjava kada je i zašto počeo da crta političke karikature, govori o svojim učiteljima, o porodici i ocu koga su 1941. četnici ubili u selu Brajići kraj Čačka

Velika izložba političkih karikatura Umjetnost u mračnim vremenima, nedavno organizovana u Sarajevu, Zagrebu i Beogradu, prikazala je više od stotinu radova najznačajnijih karikaturista sa prostora bivše Jugoslavije. Pored Jetona Mikulovcija, Jugoslava Vlahovića, Midhata Ajanovića Ajana, publika je mogla da vidi i crteže vodećeg srpskog karikaturiste Predraga Koraksića Coraxa, nastale u periodu od 1990. do 2001.

“Predrag Koraksić uvijek se, izričito, bavi srpskom stranom stvari. To znači, i srpskom stranom rata...”, objasnio je Miljenko Jergović. “Corax crta za Srbe i u tom svakodnevnom ceremonijalu autorefleksije on za svoju publiku čini ono što je Nijemcima učinio Thomas Mann. Nevoljan, prezren i doživotno prognan, Mann je svoje zemljake spašavao od Hitlera, tvrdoglavo odbijajući da progovori o odgovornosti drugih i da Nijemce takvim govorom utješi. Narod ne zaslužuje utjehu. Utješeni narod pretvara se u rulju, u hordu ubojica ili, barem, u bojnu domoljuba koji čekićaju po ćirilici, uvijek spremnih da ukažu na tuđi fašizam. A fašizam je, zna Koraksić, znao je i Mann, uvijek i samo naš fašizam”.

Na početku razgovora, Predrag Koraksić kaže da bi, da je kojim slučajem pitan, uporedo sa Umjetnošću u mračnim vremenima, priredio izložbu na kojoj bi izložio radove i nekih drugih autora.

“Napravio bih izložbu sličnu onoj kakva je bila otvorena u Beogradu, pre nekih desetak godina: izbor karikatura nemačkih autora koji su podržavali zločinačku politiku Adolfa Hitlera”, kaže Predrag Koraksić. “Zašto bih to činio? Zato što verujem da bi građane postjugoslovenskih društava bilo dobro podsetiti na autore koji su se, tokom poslednje dve i po decenije, otvoreno stavili na stranu balkanskih diktatora i ratnih vođa; koji su udarali u ‘patriotske’ bubnjeve rušitelja Jugoslavije, pre svih Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana; koji su u svojim crtežima ismejavali žrtve tih bolesnih politika... Ovako, na izložbi o kojoj govorim, posetilac je bio u prilici da pogleda samo radove onih karikaturista koji su bili kritički nastrojeni prema sredinama i režimima u kojima su stvarali. Doduše, primetio sam da su se neki od njih bavili i tuđim, ne samo problemima koji su opterećivali društva iz kojih su dolazili. Što, lično, nikada nisam činio.”

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.