DANI 884 | 23.05.2014.

Darko Omeragić

Piše: Darko Omeragić

Kome to treba?

zbunjena vlast

Poplave i Vlada FBiH; konačno aktivirane robne rezerve

Kome to treba?

Pet dana nakon katastrofalnih poplava koje su bez domova i hrane ostavile hiljade građana, Vlada FBiH je aktivirala robne rezerve za koje je dan ranije komandant Štaba Civilne zaštite Jerko Ivanković Lijanović rekao da nisu potrebne jer Crveni krst FBiH dobija dosta donacija od građana i privrednika!?

Pet-šest dana trebalo je Vladi FBiH da deblokira robne rezerve i na taj način pomogne građanima FBiH koji su ostali bez svojih domova u poplavama koje su pogodile brojne gradove u FBiH. Upravo ova činjenica je dokaz kako su institucije u Bosni i Hercegovini najsporiji i najneodgovorniji dio bh. društva. Istovremeno, ekspresno su se organizirale brojne akcije građana cijele Bosne i Hercegovine, dijaspore, zemalja iz okruženja, ali i drugih, i pomoć je počela pristizati za najugroženije.

No, šta je sa sistemom?

Samo dan nakon što je komandant Federalnog štaba Civilne zaštite, dopremijer i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović rekao da Crveni krst FBiH “još nije iskazao potrebu za hranom jer ima dovoljno donacija naših građana i privrednih subjekata” Vlada FBiH je odlučila da aktivira robne rezerve koje kontrolira i čuva Federalna direkcija za robne rezerve. I koje se, uostalom, i čuvaju upravo za ovakve situacije.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.