DANI 884 | 23.05.2014.

Dženana Karup-Druško

Piše: Dženana Karup-Druško

Oni su naši heroji

Sedmi dan

Oni su naši heroji

U četvrtak, 15. maja, u 6:20 prvi helikopter Oružanih snaga BiH poletio je kako bi odgovorio pozivu u pomoć mještana Šekovića. A onda su počeli stizati vapaji iz Maglaja i Doboja, gdje je već bila teška situacija... Uslovi za letenje bili su ispod svih granica sigurnosti, obilna kiša i jak vjetar po svim standardima su upućivali da se letjelice moraju prizemljiti.

No, piloti Oružanih snaga ne samo da su letjeli u nemogućim uvjetima već su uspijevali evakuirati i ugrožene porodice s krovova njihovih kuća, što je bila skoro nemoguća misija, jer samo jedan pogrešan potez  ili trzaj sajle, kojom su izvlačili ugrožene, mogao je značiti i smrt, ne samo za momke koji su se spuštali iz helikoptera da spašavaju ljude već i za cijelu posadu. Međutim, na to se niko od ovih hrabrih momaka nije obazirao.

Pomoć je zatražena i od EUFOR-a, koji ima puno bolje i opremljenije letjelice. Uslijedio je odgovor: spremni smo pomoći, ali zbog loših vremenskih uvjeta letjelice ne možemo podići. Za to vrijeme helikopteri Oružanih snaga spašavali su ljude iz Maglaja, Doboja, Zenice...

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.