DANI 884 | 23.05.2014.

Vuk Bačanović

Piše: Vuk Bačanović

Blato, smrad i gomila uspomena

Reportaža

Dani u Maglaju

Blato, smrad i gomila uspomena

Šta god da se dotakne ostaje se blatnjav do lakata. Prljava voda prska po licu i kosi. Ne vrijedi se sekirati ni radi zaraze ni radi bilo čega drugog. Pa ovuda je prošla matica rijeke. Svi su živi. Za ostalo je lako pobrinuti se poslije. Lokalne vlasti ne znaju gdje bi prije uputile volontere i gdje uopšte da ih pošalju kako bi se vrijeme njihovog boravka u Maglaju što bolje iskoristilo. Mnogi bauljaju po ulicama ne znajući šta bi prije uradili. Jedine informacije i kakvu-takvu koordinaciju posla ima vojska

Maglaj nakon što se voda povukla. Maskirne uniforme u gotovo svakoj ulici. U većini ulica se u blatu, mulju i fekalijama gazi gotovo do koljena. Čovjek kojeg ćemo nazvati Halil je izgubio sve. Nakon što smo mi, dobrovoljci za radnu akciju, iz njegove jednospratnice sastrugali mulj, izbacili parket, sav neupotrebljivi namještaj, uništene zalihe hrane i prirodnih sokova, jedino što je preostalo je bio kanister rakije.

Sva Halilova imovina, osim škode, koju je spasio tako što je odvezao na obližnje šine do kojih voda nije došla. I pet voćaka. A stopostotni je invalid. U ratu mu je granata otkinula desnu nogu. Pa ipak niko u porodici nije neraspoložen ili barem to ne pokazuje. Matica rijeke im je prošla kroz kuću, ali su živi. Ima li razloga za preveliko neraspoloženje?

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.