DANI 884 | 23.05.2014.

Vuk Bačanović

Piše: Vuk Bačanović

Koalicija “poplava” na svim nivoima

politikanstvo i katastrofe

Vlasti u BiH i prevencije elementarnih nepogoda

Koalicija “poplava” na svim nivoima

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na svojoj posljednjoj sjednici, gotovo sedam dana nakon najveće prirodne katastrofe u modernoj historiji BiH, “donijelo zaključke u kojima se Vijeću ministara BiH nalaže ili preporučuje da poduzme određene korake, a vezano za poplave koje su pogodile našu zemlju.” Dodikov privatni član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je zakukao da “ako smo mi političari zgriješili, neka EU u ovoj situaciji ne kažnjava građane BiH”. Ko je, kad i kako zgriješio?

Kada je u petak, 17. maja, Maglaj preplavljen vodom, muljem i kanalizacionim izlučevinama i kada se do njega nije mogao probiti niko osim Oružanih snaga BiH, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je, našavši se na licu mjesta, ocijenio da je situacija “depresivna” i vratio se u Sarajevo. Predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda je, kao da se radi o kvaru na vodokotliću, otišao za vikend u Mostar, poručivši da ćemo se “kao ljudi dogovoriti kada sve prođe”. Premijer Federalne vlade Nermin Nikšić i bivši državni ministar sigurnosti Fahrudin Radončić su razmjenjivali međusobno optužbe o tome ko je nesposobniji, a ko bi bio nesposobniji da ima priliku. Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija je montipajtonovski konstatovao da je “vrijeme objavilo rat BiH”.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.