DANI 882 | 09.05.2014.

Paulina Janusz

Piše: Paulina Janusz

Intervencije Nasera Orića

Tuzlanski kanton

Propao još jedan izbor rektora Univerziteta

Intervencije Nasera Orića

Dok profesori povećavaju svoje prihode, Univerzitet “štanca” doktore, njegov su zaštitni znak postali bezvrijedni doktorski radovi pripadnika političkih stranaka. O tome, pak, kakvo je stanje nauke najbolje govori podatak da je UNTZ prošle godine više zaradio od prodaje hrane studentima u kantinama nego od naučnog rada. Istovremeno, zbog raznih lobiranja, propao je već drugi pokušaj ove godine da se izabere rektor

Upravni odbor Univerziteta u Tuzli je 2006. godine sa mjesta rektora smijenio prof. dr. Izudina Kapetanovića i to po nalogu Kantonalnog suda koji je poništio njegov reizbor na ovu funkciju zbog proceduralnih grešaka. U presudi se navodilo da je Kapetanović-rektor predsjedavao sjednicom Senata na kojoj je izabran kao Kapetanović-kandidat, te da ostalim kandidatima nije dozvolio da prisustvuju sjednici i predstave svoj program. Ovo autoritarno ponašanje ne samo da nije izazvalo proteste predstavnika akademske zajednice okupljenih na glasanju nego je naišlo na njihovo glasno odobravanje. Navodno je tadašnja rektorova pobjeda procijenjena po “opštoj atmosferi, galami i ponašanju članova Senata”.

Univerzitet su tada (zbog svega navedenog) tužila dvojica Kapetanovićevih protukandidata, Abdulah Bašić i Enver Halilović. Ovih dana istorija može zatvoriti krug – zbog nepravilnosti prilikom reizbora na mjesto rektora, upravo Envera Halilovića, UNTZ se može još jednom naći na optuženičkoj klupi.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.