DANI 882 | 09.05.2014.

Dženana Karup-Druško

Piše: Dženana Karup-Druško

Ne može se biti malo trudan

Sedmi dan

Ne može se biti malo trudan

Dva dana pred dolazak u Srbiju Štefan Füle, evropski komesar za proširenje, istakao je da ne vidi nikakve negativne posljedice na balkanske zemlje zbog trenutnog stanja u Ukrajini, kada je u pitanju proširenje EU: “Što se tiče politike Srbije prema Rusiji, pravilo je da su očekivanja od države kandidata takva da se ta zemlja ponaša u potpunosti u skladu s pravilima EU”, dodajući da “politika istočnog partnerstva ne prisiljava evropske partnere da biraju između Moskve i Bruxellesa”.

Sličan stav ponovio je Füle i u Beogradu, nakon hvalospjeva Vučiću. Dan poslije ovih Füleovih izjava, Ivica Dačić, prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova, susreo se sa Sergejom Lavrovim, šefom ruske diplomatije, na marginama sjednice Komiteta ministara Vijeća Evrope, koja se održava u Beču. Dačić je nakon tog susreta izjavio da će Srbija ostati vjeran prijatelj Rusiji i da neće mijenjati svoje pozicije.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.