DANI 882 | 09.05.2014.

Vuk Bačanović

Piše: Vuk Bačanović

Manevri Špire kameleona

Politika

Bliži li se raskol u SNSD-u?

Manevri Špire kameleona

Od Špirića, dakle, ne čudi ništa. Ukoliko vijesti o njegovim pokušajima da se dodvori PDP-u ili SDS-u nisu opozicioni medijski spin (prepričavanje privatnih razgovora je uvijek slučaj ‘riječ protiv riječi’), onda je posve jasno da Špirić radi isto što i Marko Pavić: utvrđuje pazar. Svjestan je da je SIPA protiv njega još prije dvije godine pokrenula istragu u vezi pronevjere novca pri nabavci luksuznih automobila i da je ta istraga pala u zaborav jednakom brzinom kao što bi se ponovo mogla nastaviti ukoliko se nađe u suprotnom, a poraženom taboru

Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD-a i aktuelni državni ministar finansija i trezora, jedna od najvećih političkih lisica u bosanskohercegovačkim strančarenjima (do sada je promijenio pet partija SRS, DSBK, SDS, PDP i konačno završio u SNSD-u) je, navodno, nezvanično najavio svoj prelazak/povratak u Partiju demokratskog progresa Mladena Ivanića. Podsjetimo se, Špirić je svoj prelazak u opoziciju, navodno, najavljivao još u augustu 2012. i to u svoju drugu nekadašnju stranku SDS. U SDS-u su tada ovu Špirićevu vratolomiju najprije nazvali “naučnom fantastikom”, da bi zatim ocijenili kako se o tome ipak “govorka” u stranci. Danas, 2014. su u PDP-u mnogo konkretniji. Potvrdili su da je Špirić tražio prelazak u PDP, ali da nisu ludi da mu to dopuste s obzirom na njegovu reputaciju. Pri tom su najavili da će više odbora SNSD-a u Sarajevsko-romanijskoj regiji uskoro preći u PDP. Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić je za Dane potvrdio da je Špirić kontaktirao visokog zvaničnika ove stranke i nudio se PDP-u.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.