DANI 882 | 09.05.2014.

Amila Kahrović-Posavljak

Piše: Amila Kahrović-Posavljak

Vezir nakon Vezira

politika i(li) politikantstvo

Kandidatura Mustafe Cerića

Vezir nakon Vezira

Nakon što je izgubio poziciju reisu-l-uleme, Mustafa Cerić je sebe prozvao reisom emeritusom. Kako ova titula niti institucije koje kanališe, poput BANU-a i SBK-a, nisu ispunile njegova očekivanja, Cerić je najavio povratak na mainstream scenu u BiH i to ni manje ni više nego kao kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Šta to donosi bh. političkoj sceni i posebno bošnjačkom glasačkom tijelu?

Prošli je mjesec bh. javnost čula vijest kojom se u kuloarima odavno prijeti: Mustafa Cerić, bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, kandidirat će se za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH! Ova najava je prvobitno bila popraćena idejom o stvaranju nove političke stranke, da bi Cerić, valjda u nedostatku provjerenih platiša partijskih članarina, ubrzo istakao kako će nastupiti kao nezavisni kandidat.

Za njegove apetite, postajanje političke stranke bi bilo samo nepotrebna administrativna komplikacija, dalo se iščitati iz objave. Uvjeren u svoje sposobnosti, samosvjestan i Bog dao poduzetan, Cerić je odlučio da postane ono što je oduvijek sanjao – prvi u Bošnjaka.

Osveta Kavazoviću i Izetbegoviću

Za one s kraćim pamćenjem valja podsjetiti da ni Cerićev odlazak s mjesta reisu-l-uleme nije prošao bezbolno. Pred kraj svog skoro dvadesetogodišnjeg mandata pokušao je izlobirati (opet!) promjene Ustava Islamske zajednice kako bi ostao doživotni reis. Kako je Islamska zajednica institucija koja nadasve drži do svog ustrojstva, pa zašto i to ne reći – do svoje vlastite demokratičnosti – inicijativa najblaže rečeno nije prošla pa je Cerić postao reisu-l-ulema emeritus.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.