DANI 882 | 09.05.2014.

Edin Redžić

Piše: Edin Redžić

Grad-talac političkih igara

mostar

Izmjene i dopune Izbornog zakona BiH

Grad-talac političkih igara

Nakon što je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio HDZ-ov Prijedlog o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, kojim se Grad Mostar proglašava jednom izbornom jedinicom, ponovo su aktualizirani problemi koji se u ovom gradu gomilaju godinama. Istovremeno, iz HDZ-a i SDA poručuju kako su spremni za razgovore, dok u SDP-u kažu da su za teško stanje u Mostaru krivi upravo HDZ i SDA

Borjana Krišto, zastupnica HDZ-a BiH u Domu naroda PSBiH, krajem prošle godine je po hitnoj proceduri uputila ovom Domu Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koje obuhvataju i izbor vijećnika u Mostaru. Prijedlog zakona je 29. marta ove godine usvojen i on predviđa 35 vijećnika u Gradskom vijeću koji će se birati u okviru jedne izborne jedinice, koja obuhvata cijelo gradsko područje. Vijećnici će se birati na direktnim (i tajnim) izborima, a svaki od konstitutivnih naroda imat će najmanje četiri predstavnika u Gradskom vijeću, dok će nacionalne manjine imati najmanje po jednog.

Zastupnici SDA i SDP-a su bili protiv ovih izmjena, no preglasani su. Njihova najveća zamjerka bila je to što Mostar postaje jedna izborna jedinica, čime se uvodi mogućnost dominacije jednog, odnosno hrvatskog naroda. Prijedlog ovog zakona mora potvrditi i Predstavnički dom PSBiH.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.