DANI 882 | 09.05.2014.

Ðorđe Krajišnik

Piše: Ðorđe Krajišnik

U socijalizmu smo bili svoji gospodari, pa smo se puno i smijali

Intervju Dana

Rambo Amadeus

U socijalizmu smo bili svoji gospodari, pa smo se puno i smijali

U okviru projekta muzička scena CDA, koja se održava u Sarajevskom ratnom teatru, 17. maja koncert će održati Rambo Amadeus & Two winnetous. Sa Antonijem Pušićem, samozvanim svjetskim mega carom i jednom od najživotopisnijih figura na regionalnoj muzičkoj sceni bivše Jugoslavije, razgovarali smo o muzičkoj industriji danas, Crnoj Gori, ekološkom aktivizmu, estradizaciji društva i neizostavnom, i pomalo za razgovor dosadnom, turbo-folku

DANI: Govoreći o tome kako smatrate da je pred nama vrijeme inverznog entertejmenta jednom prilikom primijetili ste da će, moguće, pjevači uskoro plaćati publici, što znači da će se plaćati oni koji znaju slušati. Šta po Vašem mišljenju uzrokuje odsustvo kvalitetnog konzumenta umjetnosti danas?

RAMBO: Svakako, pretrpanost ponudom, koja je uzrokovana prije svega dostupnim alatom za proizvodnju sadržaja. Prije 30 godina trebalo vam je opreme koja košta pola miliona eura da bi snimili tehnički pristojan sadržaj, pa je proizvodnjom sadržaja mogla da se bavi samo odabrana elita, tatini sinovi. Danas na svakom kompjuteru od 200 eura može da se proizvodi tehnološki ispravan sadržaj. Dakle, ponuda je mnogo veća od tražnje, došli smo do Marksove teze da će svi biti umjetnici, međutim, sad se postavlja pitanje ko će taj ogromni konglomerat sadržaja da sluša i konzumira?

Evo, nije prošlo mnogo od postavljanja te moje teze, a ja već dobijam novac da bih preslušavao razne bendove. Doduše, usput i da bih savjetovao, ocjenjivao, ali… prije svega slušao. Kvalitetnih konzumenata ima i dalje, ali njima nedostaje glavni kvalitet, želja za novim sadržajem, jer su pretrpani. Zapravo, danas ulazimo u sferu u kojoj je najpoželjniji sadržaj mir i tišina, bijeg od te zastrašujuće ogromne ponude.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.