DANI 882 | 09.05.2014.

Dženana Karup-Druško

Piše: Dženana Karup-Druško

Granatiranje Sarajeva – zagrijavanje cijevi

haški procesi

Kako će Karadžićevi svjedoci braniti Ratka Mladića?

Granatiranje Sarajeva – zagrijavanje cijevi

Od prvih devet pozvanih svjedoka koji će braniti Ratka Mladića dva su političara – Branko Radan i Zdravko Čvoro, bivši općinski funkcioneri sarajevskih općina Novo Sarajevo i Pale, dok su ostali – Dragan Maletić, Milorad Džida, Slavko Gengo, Nikola Mijatović, Mile Sladoje, Predrag Trapara i Dušan Škrba pripadnici VRS-a. Ko su zajednički svjedoci Mladića i Karadžića koji će osporavati počinjene zločine?

Početak “drugog poluvremena” u suđenju protiv Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske, koje je zakazano za 19. maj, po svemu sudeći će biti repriza odbrane Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika RS-a, pred Haškim tribunalom.

Dokazni postupak odbrane Mladića započet će, kako je najavljeno, kontraargumentima i osporavanjima dokaza Tužiteljstva ICTY-a o teroriziranju građana Sarajeva granatiranjem i snajperskim djelovanjem, što je u optužnici u okviru jednog od četiri udružena zločinačka poduhvata, za koliko je optužen Mladić, a koji su potvrđeni međupresudom izrečenom u aprilu ove godine.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.