DANI 882 | 09.05.2014.

Edin Redžić

Piše: Edin Redžić

Tužilaštva u drugim državama rade efikasno jer nisu pod utjecajem politike

Fokus

Parlament FBiH usvojio set antikorupcijskih zakona Vlade FBiH, odnosno SDP-a

Tužilaštva u drugim državama rade efikasno jer nisu pod utjecajem politike

Set antikorupcijskih zakona je u decembru bio u parlamentarnoj proceduri, ali nije dobio potrebnu većinu. Tada su i Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, ali i brojne pravosudne instance u FBiH imale niz primjedbi na predložena zakonska rješenja. No, ovaj put, iz Vlade su pojasnili da su obavili dodatne konsultacije

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH 6. maja je usvojen set antikorupcijskih zakona čiji je predlagač Vlada FBiH, odnosno SDP – Prijedlog zakona o dopuni Zakona o sudovima u FBiH i izmjene Zakona o krivičnom postupku i suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji BiH. Za su glasali SDP, SDA, NSRB, ali i pojedinci iz SBB-a.

Sankcije

Ovaj set zakona je u decembru bio u parlamentarnoj proceduri, ali nije dobio potrebnu većinu. Tada su i Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, ali i brojne pravosudne instance u FBiH imale niz primjedbi na predložena zakonska rješenja. No, ovaj put, iz Vlade su pojasnili da su obavili dodatne konsultacije sa VSTV-om, Vrhovnim sudom FBiH i Federalnim tužilaštvom uz učešće delegacije Evropske unije u BiH.

Prijedlogom zakona o dopuni Zakona o sudovima u FBiH predviđa se stvaranje mogućnosti da se definiraju nadležnosti Vrhovnog suda Federacije BiH i to kroz posebni federalni zakon. Izmjenom i dopunom Zakona o krivičnom postupku FBiH stvaraju se uvjeti za neometanu primjenu najavljenog zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala.

Podsjetimo, takav zakon koji bi trebao obuhvatiti i pranje novca i borbu protiv terorizma, rađen uz pomoć američkih eksperata, već nekoliko puta pada na državnom Parlamentu (u čemu je ulogu imao i SDP koji se, eto, u Federaciji bori protiv tih problema). Zbog obaranja ovog zakona (po neki put) iz Udruženja banaka BiH najavili su da će BiH biti ukinute kreditne linije komercijalnog karaktera, ili smanjenje uz značajno povećanje troškova.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.