DANI 879 | 18.04.2014.

Amila Kahrović-Posavljak

Piše: Amila Kahrović-Posavljak

Negiranje zločina je politička sramota

Intervju

Otfrid Höffe, profesor univerziteta u Tübingenu

Negiranje zločina je politička sramota

Profesor Otfrid Höffe, kome je jedna od specijalnosti politička filozofija, za Dane govori o politici Rusije i Evrope u Ukrajini, približavanju BiH Evropskoj uniji, položaju imigrantskih manjina u Evropi, te kako je bolonjski proces uništio obrazovanje

DANI: Profesore Höffe, kako Vi vidite pripajanje Krima Rusiji i ulogu Njemačke u nastaloj krizi?

HÖFFE: Ja sam filozof, a filozofska matrica u ovom slučaju je takozvana određena negacija. Teritorijalne promjene su legitimne samo u okviru strogih kriterija. Najvažnija stvar je da pritom ne smije doći ni do kakve primjene sile ili prijetnje silom. Potrebne su duže i otvorene debate i potreban je pristanak svih učesnika na te promjene. Koliko ja mogu prosuditi, ti uvjeti u ovom slučaju nisu ispunjeni.

Ne postoji nikakvo jedinstveno mišljenje lijevo orijentiranih intelektualaca u Njemačkoj. Ako, recimo, pogledamo ljevičarsku stranku Die Linke, njen stav je potpuno različit od stava SPD-a, dakle od stava njemačkih socijaldemokrata. Međutim, postoji nešto oko čega se svi slažu – svi su protiv nasilnih aneksija.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.