DANI 877 | 04.04.2014.

Masha Durkalić

Piše: Masha Durkalić

Djeca su najiskrenija publika

Njenih 5 minuta

Alena Džebo-Hećo, glumica

Djeca su najiskrenija publika

Sarajevska glumica Alena Džebo-Hećo nedavno je završila sa snimanjem filma Sabina K. čije se premijerno prikazivanje očekuje u jesen ove godine. Iako to njeno zanimanje ne iziskuje, Alena se bavi i brojnim aktivističkim angažmanima, a trenutno priprema inkluzivnu predstavu u kojoj će učestvovati djeca sa Downovim sindromom. Za Dane je govorila o filmu Sabina K., o radu s djecom, angažmanu u Altteatru, te bogatstvu ženskih priča

DANI: Možeš li reći nešto više detalja u filmu Sabina K., čija se premijera očekuje ove jeseni?

DŽEBO-HEĆO: Film je potpuno ženska priča, što je vrlo zanimljivo, obzirom da je reditelj muškarac, a u pitanju je nezavisni američki reditelj Cristobal Krusen, koji je ime filmu dao po jednom od svojih omiljenih filmova reditelja Vittoria De Sice – Umberto D, jer je želio da makar u nazivu podsjeća na talijanski neorealizam. Film je o ženi koja je, uslovno rečeno, imala sve, a potom nema ništa, te o ovozemaljskoj materijalnoj sferi, a potom i metafizičkom i transcendentalnom spoznanju koje nastupa kada izgubi sve materijalne stvari i shvati da zapravo postoji nešto više od onoga čime smo svakodnevno zaokupljeni. Do suradnje je došlo tako što je reditelj Krusen pogledao film Alenino putovanje koji mu se jako dopao, te sam pozvana na audiciju. Bilo je lijepo to što me je prijašnji rad preporučio za rad na jednom sljedećem projektu. Film je na bosanskom jeziku, te sam jako ponosna na to da cjelokupna glumačka postava dolazi iz naše zemlje. U filmu igra oko 40-ak glumaca/ica, a tu su još i Alban Ukaj, Mirvad Kurić, Miralem Zupčević, Almir Glamočak, Enis Bešlagić, Senad Bašić, Jasna Diklić, Vesna Mašić, Saša Petrović, Mirsad Tuka... Umjetnička preokupacija reditelja Krusena fokusirana je na kulturološke različitosti i zanimljivosti. Filmove je dosad snimao u Južnoj Americi i Africi, a želio je snimiti i neku priču vezanu za BiH. Prije nekoliko godina je došao ovdje, upoznao neke ljude, te ih zamolio da mu donesu priče koje su smatrali zanimljivim. Čitao je razne priče i naišao je na ovu, koja je istinita. Cijeli film je zapravo zasnovan na stvarnim događajima. Priča te žene je neobično iskustvo. Pitamo se često da li film može podnijeti veliku količinu boli, tuge i nesreće, ali život je mnogo suroviji, i vrlo često nismo zapravo ni svjesni sa kakvim se problemima žene susreću. Glavna junakinja je majka, bivša supruga, zaručnica, kćerka, koja gubi podršku od cijele porodice i pronalazi snagu da nastavi dalje sa svojim životom. Nadam se da će ljudi biti otvoreni prema toj priči, da će dopustiti da ih dirne, te da će spoznati kako je malo potrebno da izgubimo sve ono što gradimo.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.