DANI 877 | 04.04.2014.

Tamara Nikčević

Piše: Tamara Nikčević

Putin zna da pravih ratova više nema

Intervju Dana

Ivan Ivanji

Putin zna da pravih ratova više nema

Zašto sankcije koje je EU uvela Rusiji ne brinu mnogo Vladimira Putina? Može li se staviti znak jednakosti između nekadašnje “politike intervencionizma” SSSR-a i politike aktuelnog ruskog predsjednika? Šta je njemački kancelar Helmut Šmit rekao Titu 1974? Na ova pitanja odgovara književnik, Titov prevodilac, jugoslovenski diplomata, autor sedamnaest romana, Ivan Ivanji

Ovo je stvarni kraj istorije – istorije snova o svijetu kojim vladaju demokratske vrijednosti i tržišna ekonomija. Ukoliko demokratski svijet ne shvati da sada nije vrijeme za vjeru u demokratski kompromis, i da mora odgovoriti dovoljno snažno da bi zaustavio Putinove imperijalne planove, događaji bi mogli slijediti logiku koja je previše strašna da bi se o njoj razmišljalo. Da bi se zaustavio razbojnik, potrebna je sila, a ne oštre riječi ili kozmetičke sankcije” – napisao je prošle nedjelje osnivač i urednik lista Gazeta Viborča Adam Mihnjik.

“Naravno, Adam Mihnjik ima pravo da misli i piše šta hoće; ipak, gledano iz ugla Rusije, Vladimir Putin zasada veoma uspešno igra partiju šaha koju je započeo sa Zapadom. Mnogo bolje od Baraka Obame”, kaže Ivan Ivanji. “Sankcije kojima Evropa preti škodiće pre svega Evropi. I Putin to zna.”

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.