DANI 874 | 14.03.2014.

Dženana Karup-Druško

Piše: Dženana Karup-Druško

Političari žele vlast pod svaku cijenu

Intervju Dana

Prof. dr. Esad Bajtal

Političari žele vlast pod svaku cijenu

Šta su protesti donijeli građanima? Mogu li plenumi nešto promijeniti? Kakva je u BiH uloga međunarodne zajednice? Zašto nema odgovornosti političara? Hoće li u BiH oktobarski izbori donijeti neke promjene? Na ova pitanja odgovara prof. dr. Esad Bajtal

DANI: Gospodine Bajtal, šta su građani BiH, po Vama, dobili protestima koje su započeli prije mjesec dana?

BAJTAL: Teško je to precizno reći, barem po onome što se da vidjeti iz medijskog prostora, budući da su plenumi bili zatvoreni, vjerovatno sa nekim svojim unutarnjim razlogom. Dakle, nemoguće je reći šta su konkretno dobili, izuzev što su na fenomenološkoj ravni otvorili vrata za buduće, nove mogućnosti i akcije te vrste koje su, barem do sada, bile nepoznate na način kako su se odvijale tokom februara mjeseca.

Prvi put su građani izašli kao građani, i prvi put pobuna je izgubila nacionalni, etno ili klero okvir i prvi put učesnici su govorili ljudskom retorikom. To bi, zasada, bio jedini znani i opipljivi dobitak tih događanja.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.