DANI 868 | 31.01.2014.

Tamara Nikčević

Piše: Tamara Nikčević

Izliv vlasti u mozak

Intervju

Srđan Tešin, pisac

Izliv vlasti u mozak

Postoji li u Srbiji nešto što je nemoguće? Na koga bi se danas mogao odnositi stih Discipline kičme Strah je zato ušao u selo i grad / jer ja sam frajer od koga beže sad? Zašto je odluka lokalne naprednjačke vlasti u Kikindi da pisca, dobitnika nagrade Borislav Peki i direktora Kulturnog centra Kikinda rasporedi na mjesto domara u stvari paradigma načina vladavine Aleksandra Vučića?

Na odluku novoformiranog Upravnog odbora Kulturnog centra Kikinda da ga, kao “nestručnog i nesavesnog” smijeni sa funkcije direktora te ustanove i ponudi mu mjesto domara, pisac Srđan Tešin reagovao je prilično burno: “Imam samo jednu poruku za predsednika opštine Kikinda Markova, njegovog savetnika Blažića, zamenika predsednika Vukmiricu, predsednicu Skupštine Majkićevu, članicu OV za kulturu Hrnjakovu i v.d. direktora KCK Mandićevu: Marš u pičku materinu, bando fašistička! Ili, na srpskom: Marš u pičku materinu, bando pokvarena!”

Na istu odluku reagovali su Udruženje nezavisnih novinara Vojvodine, brojne NVO, intelektualci, kao i Srpski PEN centar, koji je smjenjivanje Srđana Tešina vidio kao “grubo kršenje Zakona i nametanje partijske volje u kulturi".

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.