DANI 862 | 20.12.2013.

Vuk Bačanović

Piše: Vuk Bačanović

Može li MMF spasiti socijaldemokrate?

Politika

Stalna kriza ljevice u BiH

Može li MMF spasiti socijaldemokrate?

Socijaldemokratija, ne samo da je u krizi karakterističnoj za globalnu krizu socijaldemokratske ljevice koja traje od 70-tih godina prošlog stoljeća, već ta kriza u BiH ima prilično djetinjaste manifestacije. Različite socijaldemokratske struje - uključujući tu i monoetničke stranke sa gotovo istovjetnim socijaldemokratskim programima kao što su HDZ, SDA, SDS i SBB - jedna drugu optužuju za neispunjavanje onoga što unaprijed znaju da je nemoguće ispuniti

Kada je pred izbore 2010. u dokumentu Ekonomska politika SDP-a BiH obznanjeno da će se partija “svim demokratskim sredstvima, suprotstavljati desničarskim i neoliberalnim nastojanjima izgradnje ‘ničim obuzdanog i nereguliranog’ kapitalizma i društva etničke totalitarne ‘demokratije’ i siromaštva”, to je, ukratko podrazumijevalo, izgradnju strategije održivog ekonomskog razvoja i industrijske politike, ekspanzivnu monetarnu politiku, dvije stope poreza na dodanu vrijednost, temeljitu reformu fiskalnog sistema i, što je možda najbitnije, osnivanje barem jedne državne investicione banke, koja bi domaću proizvodnju podigla na noge. Gotovo četiri godine nakon toga, od jake, trijumfalne, socijaldemokratije, koja kroz usta svojih samouvjerenih lidera najavljuje razvoj Federacije BiH do ranga Zapadne Njemačke i poručuje kako se “vratio Valter” nije ostalo ništa do izmrcvarena organizacija koju napustili najodaniji i najistaknutiji kadrovi.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.