DANI 860 | 06.12.2013.

Masha Durkalić

Piše: Masha Durkalić

Virtualno nasilje

Njenih 5 minuta

Valentina Pellizzer, izvršna direktorica fondacije One World Platform for South East Europe – OWPSEE

Virtualno nasilje

Širom svijeta 25. novembar označava početak akcije 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. Upravo tim povodom je prošle sedmice u Sarajevu održana X-Press sesija na temu Mapiranje nasilja nad ženama kroz tehnologiju na kojoj je o virtuelnom nasilju nad ženama govorila Valentina Pellizzer, Italijanka i Sarajka, direktorica fondacije OneWorld Platform for SEE. Tim povodom, Valentina za Dane govori o virtuelnom nasilju nad ženama, koje se često zanemaruje u odnosu na fizičko, mogućnostima sprečavanja ovog nasilja i potrebi za prijavljivanjem istog

DANI: Šta je virtualno nasilje, koje su njegove specifičnosti i koje opasnosti nosi sa sobom u skladu s novim vremenom i novim tehnologijama?

PELLIZZER: Kada pričamo o “virtualnom nasilju”, ustvari pričamo o nasilju koje je zauzelo svoje mjesto u online svijetu. To je nasilje koje se događa ili se dogodilo upotrebom informaciono-komunikacijske tehnologije, što podrazumijeva mobilne telefone i/ili internet. Kad bolje razmislimo, nasilje koje se dešava online ili uz pomoć tehnologije je stvarno, realno nasilje pošto uzrokuje stvarne povrede.

Oblici tehnološkog nasilja nad ženama uključuju posmatranje i praćenje online i offline aktivnosti osoba; povrede privatnosti kao što su pristupanje privatnim podacima i privatnim informacijama bez pristanka vlasnice; hakiranje računa, krađa lozinke koristeći kompjuter dok je osoba prijavljena; nedopušteno korištenje i manipulacija ličnim informacijama, dijeljenje i/ili širenje tih privatnih informacija i komunikacija kao što su videa, fotografije i e-mailovi, bez znanja ili pristanka osoba, fotografisanje/snimanje bez pristanka; brisanje, mijenjanje ili lažiranje ličnih podataka, fotografija/snimaka, lažnih oglasa, manipulacija i kreiranje lažnih fotografija i videa na kojima su osobe meta nasilnika; ponovljeno uznemiravanje putem poruka, kontakta, objavljivanje informacija o osobi online; prijetnje nasiljem/ucjenjivanje pod prijetnjom objavljivanja ličnih fotografija online; krađa identiteta, novca ili imovine, uvredljivi online komentari s ciljem povrede reputacije ili potcjenjivanja njenog/njegovog rada, sadržaja, itd.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.