DANI 859 | 29.11.2013.

Paulina Janusz

Piše: Paulina Janusz

Masovne grobnice se vratile u modu

tomašica

Do trenutka otkrivanja Tomašice na širem području Prijedora 1.200 osoba su se vodile kao nestale

Masovne grobnice se vratile u modu

Otkrivanje Tomašice pokazao je da je pronalazak grobnice tek vrh ledenog brijega i da slijede daljnji problemi, prije svega finansijske prirode. Početak radova na ovom lokalitetu obilježila je očajnička potraga za sredstvima. Iz Kozarca je stigao bager, a porodice žrtava počele su skupljanje novca. Istovremeno, Tomašica je, po tvrdnjama Prijedorčana, postala mjesto za prikupljanje političkih poena

Crni Vrh, donedavno najveća masovna grobnica u BiH, u kojoj su pronađeni ostaci 629 žrtava rata, nije spominjan u javnosti od završetka ekshumacija na ovom lokalitetu 2003. godine sve do prošle sedmice kada je SDA osudila separatističke ispade Milorada Dodika na beogradskom Pravnom fakultetu u saopštenju naslovljenom Studenti iz Beograda treba da vide Tomašicu, Crni Vrh i Memorijalni centar Potočari. SDA je ovim potezom još jednom dokazala da uvijek ide u korak sa najnovim predizbornim trendovima, jer, kako kažu Prijedorčani, nakon otkrivanja Tomašice “masovne grobnice su se vratile u modu” i postale su nezaobilazno mjesto za prikupljanje političkih poena.

Po mišljenju porodica ubijenih upravo su zato članovi ove, ali i drugih stranaka, od člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, preko predstavnika entiteta i kantona, sve do načelnika susjednih opština, masovno pohrlili u nekadašnji rudnik da pred brojnim novinarskim ekipama “odaju počast žrtvama rata”. Među prvima je u Tomašicu stigao potpredsjednik Narodne skupštine RS-a, Ramiz Salkić (SDA), koji je tom prilikom (nehotice) ukazao na konstantu u djelovanju svih federalnih partija, odnosno njihovu potpunu nezainteresovanost za Prijedor van ovakvih medijski privlačnih slučajeva.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.