DANI 859 | 29.11.2013.

Tamara Nikčević

Piše: Tamara Nikčević

Kako se zarađuju pare u novinarstvu

Intervju

Branko Vojičić, urednik podgoričke izložbe Riječ, slika, neprijatelj

Kako se zarađuju pare u novinarstvu

Zašto je nedavno otvorena izložba Riječ, slika, neprijatelj izazvala toliku pažnju ne samo podgoričke, nego i javnosti na prostoru bivše Jugoslavije? Kako su i kada mediji preuzeli ulogu policije, tužiteljstava, sudova? Gdje je granica između novinarstva i manipulacije? Na ova pitanja odgovara jedan od osnivača i prvi odgovorni urednik crnogorskog nedeljnika Monitor, bivši direktor Javnog servisa TVCG i autor knjige Dubrovnik: Rat za mir, Branko Vojičić

U organizaciji NVO Vladimira Bebe Popovića - Institut za javnu politiku - u Podgorici je nedavno otvorena izložba pod nazivom Riječ, slika, neprijatelj čiji je urednik jedan od osnivača nedeljnika Monitor i bivši programski direktor Javnog servisa TVCG, Branko Vojičić. Izložba na kojoj je prikazano više od hiljadu naslovnih strana crnogorskih, regionalnih i svjetskih štampanih medija, izazvala je ogromno interesovanje ne samo u Crnoj Gori, nego i na prostoru cijele bivše Jugoslavije. Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, Igor Rakčević, tvrdi da je riječ o jednoj od najposjećenijih izložbi postavljenih u podgoričkom Umjetničkom paviljonu: dnevno je posjeti između 150 i 180 posjetilaca.

“Cilj izložbe je pokušaj da se dobije odgovor na pitanje – gdje je novinarstvo danas, čemu i kome ono služi” – kaže Branko Vojičić.

“Drugim riječima, probali smo da upozorimo na to da novinarstvo ne podrazumijeva samo slobodu, nego i odgovornost; da pokažemo na koji način se naša profesija zloupotrebljava, kako se sve i kojim medijskim sredstvima brani nečiji direktni politički interes.”

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.