DANI 859 | 29.11.2013.

Dženana Karup-Druško

Piše: Dženana Karup-Druško

Nisam nacionalista i nisam korumpiran

Intervju Dana

Goran Salihović

Nisam nacionalista i nisam korumpiran

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH samo za Dane govori o sudbini deset oslobođenih ratnih zločinaca, najavljuje istragu protiv političara koji opstruiraju provedbe odluka Ustavnog suda BiH, obećava obračun sa organiziranim kriminalcima i njihovim  pokroviteljima, objašnjava zašto je slučaj Mehmedović posve običan i kaže: Nisam dao nalog za prisluškivanje Dana i Oslobođenja! 

DANI: Gospodine Salihoviću, nakon što je prošle sedmice pušteno iz zatvora deset osuđenih ratnih zločinaca, što je izazvalo brojne reakcije u javnosti i izjave žrtava kako gube povjerenje u pravosuđe, zatražili ste pritvor za tih deset osoba zbog mogućnosti bjekstva. Kako komentirate ovo što se dešava nakon odluke suda u Strasbourgu u slučaju Maktouf i Damjanović i kako se to odražava na Tužiteljstvo?

SALIHOVIĆ: Tužilaštvo je faktički zastupnik žrtava i naravno da smo mi nezadovoljni odlukom Ustavnog suda i da nas je ta odluka maltene šokirala. Međutim, kao glavni tužilac sam legalista i poštujem Ustavni sud kao najviši sud u državi i odluke Ustavnog suda, ali na nama je da pokušamo svim pravnim sredstvima da se borimo za žrtve i pravdu, a jedan od načina je i predlaganje pritvora. Danas (26. 11. 2013; op.aut.) se odlučuje o nekim od tih pritvora. U slučaju da se pritvor ne odredi mi ćemo se žaliti pa ćemo vidjeti šta će biti. U svakom slučaju smatramo da nije smjelo doći do ovoga i da ti ljudi nisu smjeli biti pušteni.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.