DANI 859 | 29.11.2013.

Darko Omeragić

Piše: Darko Omeragić

Ko je ukrao asfalt sa Sarajevske zaobilaznice?

građevinska mafija

SIPA i Tužiteljstvo BiH na autocesti

Ko je ukrao asfalt sa Sarajevske zaobilaznice?

Sudski vještaci su prije nekoliko dana uz asistenciju pripadnika SIPA-e i po nalogu Tužiteljstva BiH zbog sumnje u kriminal uzeli uzorke asfalta sa LOT-a 2 Sarajevske zaobilaznice. Dani su istražili da li je hrvatska firma Osijek-Koteks oštetila budžet FBiH za 300.000 KM

Tužilaštvo BiH, kako su nam potvrdili, istražuje “navodni kriminal” počinjen prilikom izgradnje Sarajevske zaobilaznice. Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, za Dane je kratko rekao: “U Tužilaštvu BiH u radu je predmet koji se odnosi na određena dešavanja u okviru izgradnje autoceste na koridoru 5c.”

I dok u državnom tužilaštvu rade na predmetu u vezi “određenih dešavanja”, Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je prije nekoliko dana asistirala sudskim vještacima koji su mjerili debljinu asfalta na dijelu Sarajevske zaobilaznice koji je gradila hrvatska građevinska kompanija Osijek-Koteks. Prema preliminarnim rezultatima ovog mjerenja asfalt na tom dijelu zaobilaznice (dionica LOT-a 2 Butila - Briješće i Briješće - Stup) tanji je za tri centimetra od predviđenog (i plaćenog) čime je budžet FBiH oštećen za 300.000 KM. Navodno je na početku dionice, koja još nije izgrađena, asfalt debeo deset centimetara (koliko je propisano), a samo 500 metara dalje - sedam.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.