DANI 859 | 29.11.2013.

Vuk Bačanović

Piše: Vuk Bačanović

Mitološki povratak u Evropu

EU i BiH

identiteti

Mitološki povratak u Evropu

Šta je to evropski identitet, koliko je utemeljen i raznolik u samoj Evropi i u kojoj mjeri i obliku ga baštinimo u BiH? Zbog čega se kroz “evropejstvom” i dalje provlače isprepletene aveti rasizma, šovinizma, fašizma i malograđanskog snobizma? Iz kakve smo Evrope, navodno izašli, a u kakvu želimo ući?

“Uvijek ste bili Evropljani, a sada ste i članovi Unije“, poručio je predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy okupljenom mnoštvu na zagrebačkom Markovom trgu u sklopu svečanosti ulaska Hrvatske u EU. Njemačka kancelarka Angela Merkel je tog dana imala važnijeg posla, te svojim prisustvom nije uveličala primitak (ili, kako su to neki željeli prikazati, povratak) Hrvatske u “evropsku porodicu naroda”, gdje je prema Roumpuyevim riječima uvijek i spadala, iako nezvanično. Rompuy, po svemu sudeći, nije mislio na geografsku pripadnost Evropi, jer onda “vječnost” nečijeg evropejstva, prethodećeg Uniji, ne bi trebalo ni naglašavati.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.