DANI 858 | 22.11.2013.

Amila Kahrović-Posavljak

Piše: Amila Kahrović-Posavljak

Procesi na Balkanu nisu održivi

Intervju

Thomas Meyer, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Dortmundu

Procesi na Balkanu nisu održivi

Profesor Thomas Meyer jedan je od najboljih suvremenih teoretičara socijaldemokratije, autor knjige Budućnost socijaldemokratije u eri globalizacije koja predstavlja univerzitetski udžbenik na brojnim prestižnim univerzitetima, te član Socijaldemokratske partije Njemačke. Za Dane govori o aferi prisluškivanja Angele Merkel, te evropskom i balkanskom iskustvu socijaldemokratije

DANI: Profesore Meyer, trenutno svijet potresa afera američkog prisluškivanja kancelarke Angele Merkel. Možete li povući neku crtu između slučajeva Assange, Snowden i Merkel?

MEYER: Može se vidjeti da smo imali zviždače koji su pomogli da procure tajne informacije o tome šta američke i britanske tajne službe zaista rade, o tome da špijuniraju naše privatne živote, pa čak i živote političkih zvaničnika kao što je njemačka kancelarka. Ovo je bio okidač za veliku raspravu jer niko za to nije znao. Mislim da je veoma plodno i produktivno da su ove informacije izašle u javnost i da se o njima raspravi, jer to nije dopustivo. Moramo doći do situacije u kojoj će tajne službe biti spriječene od toga da špijuniraju naš privatni život. Ova diskusija traje i smatram da je ona veoma produktivan početak, jer je ova situacija neodrživa.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.