DANI 858 | 22.11.2013.

Tamara Nikčević

Piše: Tamara Nikčević

Crkva podržava desničare

Intervju Dana

Milorad Pupovac

Crkva podržava desničare

Ko stoji iza antigrađanske, antimanjinske i antivladine kampanje u Hrvatskoj? Zašto se lome dvojezične table na državnim institucijama? Zbog čega se manjinama pišu anonimna pisma puna mržnje? Ko obnavlja ratnu retoriku devedesetih? Milorad Pupovac,  predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj, odgovara na ova pitanja i objašnjava zašto Katoličkoj crkvi i desničarskim udrugama smeta ćirilica

Tokom 87 dana bjesomučnog granatiranja jedinica JNA i srpskih paravojnih formacija, prije ravno dvadeset i dvije godine, Vukovar je sravnjen sa zemljom. Prema podacima vukovarske Opće bolnice, do sloma odbrane grada poginulo je 1.624 ljudi, ranjeno više od 2.500; u srpske koncentracione logore odvedeno je oko 5.000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

Odmah nakon pada grada, iz Vukovarske bolnice je 200 ranjenika, medicinskog osoblja i branitelja od 16 do 72 godine odvedeno na Ovčaru i tamo strijeljano.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.