DANI 858 | 22.11.2013.

Paulina Janusz

Piše: Paulina Janusz

Vašar taštine

brčko

Ogled za ugled

Vašar taštine

Ozbiljni brčanski privrednici, među kojima proizvođač namještaja Oglavina, eksera Pone i aluminijske i PCV bravarije Jelen, ovogodišnji Sajam privrede su bojkotovali. Razlog toga objasnio je prilikom sastanka u Privrednoj komori Jelenko Ilić, vlasnik Jelena i - što za cijelu priču nije nebitno - brčanski Srbin. Iznoseći primjedbe na račun organizacije sajma, zajedno sa još pet kolega, podnio je tada neopozivu ostavku na mjesto člana Upravnog odbora Komore i odbio da predstavlja svoje preduzeće na “mjestu zločina”

U trenutku najvećeg sjaja Brčko Distrikta međunarodna zajednica odlučila je da napravi od njega dokaz da je uprkos svemu postigla neki uspjeh u Bosni i Hercegovini i nekoliko miliona eura uložila je u kampanju Ogled za ugled. Promovisana su nesporna postignuća: povoljna sredina za investicije, malobrojne uspješne privatizacije u državi, te uspostavljanje relativnog međuetničkog mira. Nekoliko godina kasnije promijenilo se dosta toga, pa Brčaci izraz “ogled za ugled” koriste kad s ironijom govore o rasprostranjenom kriminalu, korupciji, visokoj nezaposlenosti i niskim platama.

“Brčanski san” nema više nikakve veze s teorijom međunarodnih zvaničnika, a kako funkcioniše u praksi najbolje se vidjelo prošle sedmice na 12. Međunarodnom sajmu privrede, koji stanovnici Brčkog zovu vašarom, a koji se bez ikakve refleksije političara, medija, pa čak i žrtava rata, održava u nekadašnjem logoru.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.