DANI 856 | 08.11.2013.

Dženana Karup-Druško

Piše: Dženana Karup-Druško

Pakao, to smo mi!

Intervju Dana

Anis Bajrektarević

Pakao, to smo mi!

Profesor Anis Bajrektarević, preko decenije je šef katedre i profesor Međunarodnog prava i globalnih političkih studija u Austriji, te član više prestižnih instituta i stručnih magazina u Kanadi, Americi, Italiji, Njemačkoj, Norveškoj, Grčkoj, Rusiji, Kini i Indoneziji. Radovi su mu objavljeni u više od 40 zemalja na svih pet kontinenata svijeta, te prevedeni na 20-tak jezika. Rođenjem je Sarajlija, koji je svojoj prvi spoljnopolitički tekst napisao baš za (tadašnje) Dane prije skoro 30 godina. Nedavno je objavio knjigu Ima li života poslije Facebooka u kojoj kritički govori o sadašnjem svjetskom poretku i upozorava na smanjenje sloboda zbog interneta, globalizacije i trijumfa konzumerizma o čemu govori i za Dane, kao i o dešavanjima u arapskom svijetu, krizi u Evropi, prisluškivanju, te položaju i budućnosti zemalja Balkana

DANI: Profesore Bajrektareviću, afera oko prisluškivanja kancelarke Merkel, za koju Njemačka optužuje SAD, ne smiruje se. Edward Snowden je rekao da je spreman svjedočiti kako su SAD špijunirale Merkelovu, a američki državni sekretar John Kerry izjavio je da je u nekim slučajevima američka špijunaža pretjerala, te da takve mjere, što je potvrdio i sam predsjednik Obama, neće biti ponovljene…

BAJREKTAREVIĆ: Iako mi usrdno i uporno slavimo pad Berlinskog zida (naš evropski 11. septembar), to nije bio kraj strane okupacije Njemačke, nego samo okončanje vojnog prisustva tadašnjeg Sovjetskog Saveza. Njemačka je i 68 godina od pada Berlina i dalje okupirana zemlja: od 52 američke vojne baze, 24 su na teritoriju Njemačke, dakle, gotovo polovina, ali se niko oko toga ne uzbuđuje pretjerano. Nadalje, Istočna Njemačka je jedina zemlja koja je ušla u Evropsku uniju bukvalno preko noći, jednim jedinim unilateralnim dekretom, naravno bez ikakvih pristupnih pregovora koji su za sve druge zemlje bili multilateralni i višeslojni, te dugotrajni, mukotrpni i neizvjesni.

Snowden, kao i prije njega WikiLeaks slučaj, uvijek nas vraćaju na isto – koliko mi; većina, obični narod, birači, javno mnijenje, 99 odsto, potrošači, people-sheeple – kako god nazovete masu, zapravo imamo kratko i selektivno sjećanje.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.