DANI 854 | 25.10.2013.

Paulina Janusz

Piše: Paulina Janusz

Generale, čekamo te!

srpska vlasenica

Plakat Ratka Mladića

Generale, čekamo te!

Upućeni u Vlasenici tvrde da je nastavak daleko poznatog plakata u ovom gradu “Teško Bogu sa nama kakvi smo” - “kad posao završili nismo”! Nekoliko metara dalje sada se pojavio i plakat Ratka Mladića s natpisom: Srpska Vlasenica. Naša suradnica istražila je ko stoji iza ovih plakata te zašto bošnjački političari neće da reagiraju i zamjere se Srbima

Već nekoliko sedmica putnike koji prolaze kroz Vlasenicu u pravcu Zvornika i Srebrenice pozdravlja plakat s likom Ratka Mladića i riječima: “Generale, čekamo te”. Prvobitno, potpisivali su ga “Tvoji Vlaseničani”, a nakon skidanja ove verzije pojavila se nova, s još jasnijom porukom: “Srpska Vlasenica”.

Bez zamjeranja

Plakat je prvi put osvanuo na putu tokom noći između 26. i 27. septembra ove godine. Ali, već dan nakon toga nestao je zahvaljujući privatnoj inicijativi predsjednice udruženja Žena – žrtva rata Bakire Hasečić, koja je tada došla u Vlasenicu na komemoraciju povodom zatvaranja nekadašnjeg logora Sušica, kroz koji je prošlo čak 8.000 Bošnjaka, od čega je njih 1.600 ubijeno na najsvirepiji način.

Hasečićka je reagovala, za razliku od predstavnika vlaseničkih povratnika, upoznatih sa ovim incidentom, riskirajući i probleme s policijom, jer da bi skinula plakat morala je da uđe u privatni posjed ograđen žicom.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.