DANI 854 | 25.10.2013.

Vuk Bačanović

Piše: Vuk Bačanović

SPIN za čovjeka!

novi autogol ljevice

Kako medijski našminkati Zlatka Lagumdžiju?

SPIN za čovjeka!

Kako ova “seks i grad” pomodnost može pomoći Lagumdžiji? U ocrnjivanju političkih neprijatelja? Ako je tako, onda su i on i stranka koju vodi zaista došli na rub propasti. Zar je SDP zaista dospio u situaciju da mu je potreban spin doktor da bi se nosio s jednoetničkim šovinističkim strankama? Ili mu je potreban da bi se rebrendirao upravo u tom pravcu? Koliko god beskrupulozna real-politika bila, pogotovo u BiH gdje se prvenstveno manifestuje kao međukompradorsko nadmetanje oko sve manjeg i manjeg državnog kapitala, Lagumdžiju od gubitka vlasti neće spasiti ni cijeli konzilijum spin doktora

Sjeća li se još neko Adnana Terzića, nekadašnjeg predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i predsjednika SDA u pokušaju? Kada se njegovi blagi javni nastupi (uz nabrajanje različitih “fizibiliti” studija) usporede s kataklizmičnim političkim nastupima i ispadima izbornih pobjednika iz 2010, stiče se dojam da je politička kultura komuniciranja s javnošću u BiH svoju kulminaciju doživjela baš u vrijeme Terzićevog mandata. A to je bilo još prije nego što je unajmio PR menadžere da mu kreiraju liderski imidž kako bi postao predsjednik SDA. Podsjetimo, osvojio je 19 glasova i nedugo potom završio u SBB-u. Neke harizme, naprosto, nije moguće preoblikovati. Ili možda Terzić nije imao dovoljno novca da unajmi prave ljude, kako bi predožbu sebe kao smušenog šalterskog službenika, zamijenio harizmom novog lidera - evropskog i bošnjačkog.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.