DANI 854 | 25.10.2013.

Amila Kahrović-Posavljak

Piše: Amila Kahrović-Posavljak

Caru carevo, Bogu božije

islamska zajednica

potpisivanje ugovora između IZ i BiH

Caru carevo, Bogu božije

Ceriću nije odgovaralo strogo definiranje odnosa i nadležnosti između vjerske zajednice i države jer bi to značilo da država više ne bi bila njegov privatni servis, a i bošnjački političari kojima je Cerićeva retorika godinama išla naruku bi se morali malo distancirati

U četvrtak, 10. oktobra je održan peti sastanak timova za potpisivanje ugovora između Islamske zajednice BiH i države Bosne i Hercegovine. Iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH izvještavaju da je sastanak protekao u veoma konstruktivnoj atmosferi i da su ispred IZ-a prisustvovali članovi tima: dr. Ahmet Alibašić, Vahid Fazlović, dr. Dževad Hodžić i Mensur Karadža. Nije saopćeno koji su članovi predstavljali Vijeće ministara BiH. Rečeno je da će ugovor biti potpisan do kraja godine. Mnogo se o ovom ugovoru pričalo, ali je uglavnom ostalo nejasno šta je to zapravo ugovor između vjerske zajednice i države, da li je on zakonska obaveza i zašto IZ BiH do sada još nije potpisala ugovor s BIH.

Bosna i Hercegovina je definirana kao građanska i sekularna država koja ima jasan zakonski okvir o odnosu sa crkvama i vjerskim zajednicama na svojoj teritoriji. Iako zakonski nije nužno, potpisivanje ugovora između države i vjerske zajednice je praksa koja postoji svugdje u svijetu, jer se njome reguliraju odnosi koje ne tretira pozitivni zakon. U Evropi je praksa potpisivanja ugovora vjerskih zajednica i države utemeljena u 12. stoljeću kada je Katolička crkva počela da potpisuje ovakve ugovore s državama.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.