DANI 854 | 25.10.2013.

Dženana Karup-Druško

Piše: Dženana Karup-Druško

Sarajevo je moj hadž

Intervju

Haris Džinović, najveća zvijezda ex Jugoslavije

Sarajevo je moj hadž

U bivšoj SFRJ nije imao ozbiljnu konkurenciju jer je jedini koga su podjednako slušali i folkeri i zabavnjaci. Urbana narodna muzika je ono što je Haris Džinović pjevao svojim dubokim muževnim glasom, kojim podjednako uspješno, uz svoje pjesme, može pjevati i sevdalinke, cigansku i rok muziku, tačnije sve što poželi, a prošle godine se okušao i u operi. Otkako je snimio I tebe sam sit kafano, nezamisliv je svaki dernek, party ili bilo kakvo okupljanje društva bez njegovih pjesama. Ni danas nema tog pjevača ili pjevačice koji mogu puniti sale širom država nastalih raspadom SFRJ kao on. Dva dana nakon intervjua za Dane u Makedoniji je održao koncert na koji je došlo preko 50.000 njegovih fanova. A kad je počinjao pjevati trenirao je za Želju i maštao da postane fudbaler, čak je jednom priznao: “Tada sam više volio postati klupski igrač nego Tom Džons!”

Uz svu popularnost, Harisa Džinovića prati glas da je ters jer bez ikakvog pardona iznosi svoje stavove i mišljenje, a novinarima se ne dodvorava, već im počesto govori ono što baš i ne žele čuti. Kaže da ne voli da daje intervjue jer skoro niko više ne želi da sluša šta neko ima da kaže, osim ukoliko ne govori ono što želi da čuje. “Ma kriza je vaspitanja i tih koji edukuju narod, elite, znači vrhuške. Inflacija je elite. Elita samo gleda svoje guzove i šta ih briga za druge. Razvalili su sve ovo, ojadili narod, ratove donijeli.

Prije 30 godina, ovdje je plata bila 1.500 maraka, a to je danas ekvivalent 2.500 eura. I mogao si ići i u crkvu i u džamiju i raditi šta god hoćeš. Putovati. Nema više firmi. Firme su zapošljavale po 50-60 hiljada ljudi. Energoinvest je imao skoro 120.000 ljudi, Feroelektro, Unis, Tas... Toga sad nema.”

Zbog svega što se zadnjih godina dešava na prostoru nekadašnje Jugoslavije volio bi, kaže, da se Tito vrati samo jedan vikend, ponovo otvori Goli otok i zatvori oko 1.200 onih kojima stražari nikada više ne bi dozvolili da izađu.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.