DANI 854 | 25.10.2013.

Vuk Bačanović

Piše: Vuk Bačanović

Heroina, svemu unatoč

in memoriam

Jovanka Broz (1924-2013)

Heroina, svemu unatoč

Jovanka Broz je jedna od milionskih žrtava (marksistički gledajući) pogrešnih i vulgarnih načina revolucioniziranja društva i uspostavljanja socijalizma, a samim tim i loše izvedene emancipacije potlačenih klasa i rodova: radnika, seljaka i žena. Štoviše, Jovanka je, naposljetku, postala i žrtva oportunista koji su cjelokupan sistem hakirali, a potom i uništili, ponijevši se prema njoj kao prezrenoj “ženturači” kojoj je istekao rok upotrebe

Bolest i smrt Jovanke Broz, udovice Josipa Broza Tita, doveli su do kulminacije salvu senzacionalističkih i lešinarskih knjiga, članaka i natpisa o dvorskim intrigama sa Belog dvora i Užičke 15. A takva medijska praksa traje odavno. Stiče se utisak da je kompletna istorija socijalističke Jugoslavije bila refleksija borbi za Titovu milost. Jovanka je sultanija Hurem, a Stane Dolanc Ibrahim-paša, ili obrnuto. Svejedno. U slijedu događaja, kako se predstavlja, Jovanka je izgubila, Tita su okružili i izmanipulisali zli ljudi, a Jugoslavija se raspala.

Tako istoriju ne zamišlja ni mali Đokica, ali je zato tako vrlo proračunato zamišljaju razni dušebrižni kvazibiografi, koji će nam, sa suzama u očima, saopštiti, “pravu i jedinu istinu” o “našoj maloj Ličanki” i boriti se do kraja života za njena prava, sada kada to više nema smisla, jer je mrtva.

Ali šta očekivati u društvu, do te mjere idiotiziranom da kolektivno plače i nariče nad pretužnim sudbinama srednjovjekovnih vladarki i koje obožava mistificirane majčinske figure u onoj mjeri u kojoj zapravo prezire žene i klasifikuje ih u kurve, gaćopere ili one (manjinu) koje se, radi svoje borbe i upornosti, mogu, donekle, tretirati kao muškarci. Jovanka Broz je upoznala gorčinu svih ovih pogleda.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.