DANI 854 | 25.10.2013.

Darko Omeragić

Piše: Darko Omeragić

Kako je Vladimir Romanov opljačkao Republiku Srpsku

Ekonomija

Afera zvornički Birač

Kako je Vladimir Romanov opljačkao Republiku Srpsku

Blokada, pa deblokada računa kompanije Alumina koja posluje u okviru zvorničke tvornice glinice Birač na noge je digla sve političke partije u Republici Srpskoj koje su krenule u bespoštedni obračun optužujući jedne druge za kriminalnu privatizaciju kompanije koja je zapravo predana u ruke kontroverznom litvanskom biznismenu ruskog porijekla Vladimiru Romanovu 

Nakon što je prije nekoliko dana blokiran, pa ubrzo i deblokiran račun firme Alumina koja posluje u okviru zvorničke tvornice glinice Birač koja je već nekoliko mjeseci u stečaju u Republici Srpskoj se ne stišavaju optužbe oko toga ko je kriv zbog očitog kriminala koji se dogodio u Birču.

Podsjetimo, privatizacionim ugovorom, kojeg su 4. oktobra 2001. sklopili tadašnja Direkcija za privatizaciju RS-a i litvanska Ukio investiciona grupa (UBIG) utvrđena je cijena za 63,86 posto državnog kapitala Birča od 10,25 miliona KM, trogodišnje investiranje od 56,1 milion KM i zapošljavanje 1.291 radnika.

Privatizacijski ugovor su u Banjoj Luci potpisali Valdas Varaničijus, predstavnik Ukio banke i direktor Direkcije za privatizaciju RS-a Nikola Škrbić, a tada je premijer RS-a bio dr. Mladen Ivanić (PDP). Iako su se nakon Ivanića izredale vlade koje su vodili SDS-ovci i SNSD-ovci, predstavnici ovih, ali i novoformiranih političkih partija danas svoje političke protivnike ne štede i jedni druge optužuju da su Litvancima dopustili da poharaju Birač.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.