DANI 854 | 25.10.2013.

Dženana Karup-Druško

Piše: Dženana Karup-Druško

Između solidarnosti i odgovornosti

bolest i lideri

Može li Sulejman Tihić donositi odluke?

Između solidarnosti i odgovornosti

Predsjednik SDA ponovo je otputovao u Njemačku na postoperativne terapije, a iz stranke su objasnili da se radi o “redovnom tretmanu" i da se “predsjednik Tihić dobro osjeća i već se vratio redovnim aktivnostima”. Iz SDA je rečeno i da je Tihić od rođenja imao 14 operacija

Od prošlog četvrka Bošnjaci imaju još jedan problem: valja im, slijedeći lidera u procesu povratka, napraviti impozantnu kuću u Republici Srpskoj, sve sa kameno-kovanom ogradom i popratnim objektima, a u Sarajevu, za potrebe posla, kupiti dva stana u Importanne centru.

Doduše, o stanovima, u intervjuu koji je Sulejman Tihić, predsjednik SDA, dao u svojoj kući u Šamcu za FTV, nije bilo govora, ali za njih se već odavno zna. Povod za razgovor saopćen je već na kapiji: zdravstveno stanje predsjednika koji je samo dvije sedmice ranije imao tešku operaciju u Njemačkoj zbog još jedne metastaze. Tihić je “fala Bogu dobro i uspješno se izborio s još jednom teškom operacijom”.

Gledateljima je poručio da može raditi, iako se malo brže umara. Što je bilo vidljivo i na ekranu.

No, Tihić je objasnio da je odmah po povratku informiran o “onome što se dešava u stranci. Uključujem se koliko je to neophodno i koliko je potrebno ustvari”. A jedna od tih bitnih stvari bila je sjednica Kolegija stranke (održana u Prudu, u blizini Tihićeve kuće) na kojoj se raspravljalo o gorućim temama - presudi Sejdić-Finci; analizi rezultata izbora i pod tri je Kolegij SDA, kako je Tihić rekao, trebao “zauzeti stav vezano za zakone koji su usvojeni u Parlamentu BiH na štetu ne samo bošnjačkog naroda, nego koji znače korak unazad u odnosu na provođenje reformi, da vidimo kako ćemo se ponašati dalje”.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.