DANI 843 | 09.08.2013.

Dejan Mocnaj

Piše: Dejan Mocnaj

Aaaaaa, vitar duva...

Reportaža

Zadar 2013.

Aaaaaa, vitar duva...

Da li zbog geografske udaljenosti, nekih psihički ograničavajućih faktora ili unaprijednog računanja na nekakvu cjenovnu nedostupnost, ovaj izrazito lijepi dalmatinski grad izgleda je unaprijed osuđen na akutni nedolazak turista iz BiH. Čini se, na obostranu žalost. Novinar magazina Dani spletom najrazličitijih okolnosti proveo je četiri dana u gradu u kojem je zalazak sunca toliko očaravajući da je o njemu pisao čak i Krleža...

Ne može čovjek ni na put krenuti, a da ga devedesete ne stignu, ako ništa ono na krivinama čuvenim jablaničkim, na kojim se janjci peku. Redovnoobavezna pauza na putu prema gdjegod južnije od tunela Ivan, može katkad biti rutinska, a katkad iznenađujuća. Zavisi koliko se čovjek potrudi. Valjda. Elem, busu iz Sarajeva za Zadar na pauzi se “priključio” i bus iz Banje Luke za Budvu. Prepun, valja napomenuti, naročito žena. Jedna toliko moćna da autor pisane riječi naprosto nije mogao odoljeti, a da joj “ne pristupi”. Ni sumnjao nije da će, zapravo, nabasati na “svoju” sugrađanku koja već dva’est godina živi u najvećem gradu manjeg entiteta. Nije ona, naravno, tamo završila iz ćejfa nego ono... Jebi ga, devedesete su bile godine. Zar ne?

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.