DANI 843 | 09.08.2013.

Lana Rizvanović

Piše: Lana Rizvanović

Kraj vladavine Edina Mulahasanovića?

politika i kriminal

Završena Skupština FDS-a

Kraj vladavine Edina Mulahasanovića?

Iako se veliki broj zainteresiranih nadao burnom nastavku Skupštine dioničara Fabrike duhana Sarajevo, to se nije dogodilo: Skupština je okončana tako što je predsjednik saopćio da u Nadzorni odbor FDS-a ulazi pet kandidata koji su osvojili najveći broj glasova. Među njima je Jasmin Jaganjac, trn u oku aktuelnom direktoru FDS-a

Iz drugog pokušaja, u ponedjeljak, 5. augusta, završena je Skupština dioničara Fabrike duhana Sarajevo (FDS). U nastavku Skupštine, prekinute 22. jula, konstatirano je da u Nadzorni odbor FDS-a ulaze članovi s najvećim brojem glasova dioničara. Zaključivši Skupštinu FDS-a predsjedavajući ovog tijela Žarko Karačić je jasno kazao: “Po točci 11. za članove Nadzornog odbora izabrano je pet osoba koje su dobile najveći broj glasova dioničara ove Skupštine sukladno Zakonu o gospodarskim društvima. To je moja konstatacija i u NO treba da bude izabrano tih pet članova koji su dobili najviše brojeva glasova.”

Tako NO FDS-a čine Mirsad Turković (1.293.001 glasova), Kemal Begtešević (1.287.465), Ivica Knezović i Amir Pašalić (svaki po 954.177) te Jasmin Jaganjac (952.699 glasova).

Tužitelji zatrpani poslom

– Ovih pet ima najveći broj glasova iz mogućih dionica. Nije samo Vlada glasala za ova tri člana, mi smo dobili još 11 posto malih dioničara unutra, pa prema tome nismo sami u toj priči. Sve što je trebalo da se uradi, uradilo se na nastavku Skupštine, pravno je izdefinirano ko može, a ko ne može biti član NO-a FDS-a, kazao je Jaganjac.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.