DANI 843 | 09.08.2013.

Ðorđe Krajišnik

Piše: Ðorđe Krajišnik

Bez sevdaha nema radovanja

Intervju

Božo Vrećo, bend Halka

Bez sevdaha nema radovanja

U izdanju izdavačke kuće Gramofon iz Sarajeva nedavno je objavljen prvi album benda Halka. Riječ je o sastavu koji na jedinstven i posve neobičan način izvodi sevdah. Kao jedna od najosobenijih crta Halke ističe se vokal Božo Vrećo. Sa ovim mladim muzičarem iz Foče razgovarali smo o ljubavi prema sevdalinci, radu sa bendom, pisanju sevdalinki, odnosu  sugrađana prema njegovom radu, te gdje je mjesto sevdalinke na svjetskoj muzičkoj sceni

DANI: Možete li nam reći šta je ono što Vas je privuklo sevdalinci kao formi, te otkuda ljubav prema njoj?

VREĆO: Moj susret sa sevdalinkom se desio spontano i mogu reći da se spontano rodila i ljubav prema sevdahu kao umjetničkoj formi. U djetinjstvu sam, vjerovatno kao i mnogi drugi, bio, da tako kažem, izložen sevdalinci slušajući radiostanice koje je birala moja mama obavljajući svakodnevne kućanske poslove. Međutim, mnogo kasnije otkrio sam sevdalinku kao nešto što je na neodoljiv način govorilo i o meni i onome što osjećam. Poetika i priče koje sevdah sa sobom donosi, pripovijesti o nemogućim, zabranjenim, nesretnim ljubavima privukle su me jer sam te emocije osjetio čitavim svojim bićem i od tada mi je sevdah postao sudbina. Sudbina koju sam izabrao, jer u životu rijetko možemo birati pogotovo ono što će nam obilježiti život i što će nas formirati.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.