DANI 839 | 12.07.2013.

Nathan Geffen, GroundUp

Piše: Nathan Geffen, GroundUp

Zlatna koka SDA u Tužiteljstvu BiH

Politika

Hoće li konačno odgovarati Edin Mulahasanović, direktor FDS-a?

Zlatna koka SDA u Tužiteljstvu BiH

Krajem prošlog mjeseca na adresu Gorana Salihovića, glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, stigli su izvještaji Finansijske policije FBiH: krivične prijave podnesene su protiv Edina Mulahasanovića, direktora Fabrike duhana Sarajevo te još šest članova Uprave.

Finansijska policija utvrdila je ono o čemu su novinari već godinama pisali – Mulahasanović krši zakon a ispaštaju dioničari koji su proteklih godina oštećeni za 70 miliona KM

Fabrika duhana Sarajevo bitna je vlastima zadnjih 20 godina iz jednostavnog razloga što su uvijek zainteresirani kako podijeliti milionski profit koji ova fabrika, i kad ima nesposobnu Upravu, ostvaruje. Tako da se osim imena onih koji su “nakačeni” na njene milione, ili političke opcije u zavisnosti od toga ko je na vlasti, malo toga mijenja. Od vremena Šefika Loje, ranijeg dugogodišnjeg direktora do Edina Mulahasanovića, sadašnjeg (još malo) direktora. Odnosno, od sklapanja “poslova” s milionima FDS-a iza kojih su stajali Timur Numić (u to vrijeme direktor Centrale SDA), Senad Šahinpašić Šaja te braća Delimustafić (afera Fruteks), do današnjih “biznismena” Asima Sarajlića, Zijada Blekića i sumnjivih poslova oko izgradnje hotela u Srebrenici, kupovine dionica Vranice... Naravno, paralelno se uvijek veliki novac izvlačio zahvaljujući “izvozu” i internim ugovorima s preprodavcima proizvoda FDS-a.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.