DANI 839 | 12.07.2013.

Vuk Bačanović

Piše: Vuk Bačanović

Neprogresivni haos

Politika

Treća egipatska revolucija

Neprogresivni haos

Pored brojnih pristalica Muslimanske braće, u red za vlast se guraju i nekadašnje pristalice Mubarakovog režima, koji su očigledno iskoristili veze s policijom i vojskom kako bi pomogli pokretu Tamarod i drugima da sa vlasti svrgnu političkog neprijatelja. To u suštini ne rješava ništa, jer se priča vraća na početak

Mursi je pao i vojska je preuzela Egipat! Više pristalica Muslimanskog bratstva su pod represijom, a mnogi su i ubijeni. Jedan od najpoznatijih svjetskih karikaturista Carlos Latuff je u to ime nacrtao akvarijsku ribicu u egipatskim nacionalnim bojama u čijem strip balončiću stoji: “Naša armija nas čuva.”

Uradio je to kako bi ukazao na raširenu popularnu zabludu i masovni zaborav da vojni udari, sami po sebi, mogu donijeti nešto dobro. “U Egiptu se kreira svjetska istorija. Posebno kada je u pitanju revolucionarna istorija. Već se, bez ikakve sumnje može porediti sa dvije aksiomatske revolucije modernog svijeta, francuskom i ruskom.

Euforija bez kraja

Narodni ustanak 30. juna već se opisuje kao najveće demonstracije u istoriji čovječanstv.”, ipak piše vidno uzbuđeni i oduševljeni novinar Hani Shukrallah, nekadašnji urednik egipatskog Ahram Online web portala na engleskom jeziku: “Veličina protesta i razdraganost masa nakon predsjednikovog pada, pokazuju intenzitet protivljenja Bratstvu i Mursiju samo godinu dana nakon šro je pobijedio na predsjedničkim izborima, a njegove pristalice postigle značajne rezultate. Pa ipak, na vlasti su nastavili da podržavaju neoliberalnu ekonomsku agendu koja je osiromašila egipatsko društvo, te su pokazali jednaku antidemokratičnost kao i Mubarakov režim.” Unatoč opštoj euforiji, niko u Egiptu ne zna šta će uslijediti kada je u pitanju ponašanje nove političke garniture.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.