DANI 839 | 12.07.2013.

Masha Durkalić

Piše: Masha Durkalić

Moj feminizam se zasniva na solidarnosti Moj feminizam se zasniva na solidarnosti

Njenih 5 minuta

Belma Bećirbašić, istražiteljica, aktivistkinja, novinarka i spisateljica

Moj feminizam se zasniva na solidarnosti

U sarajevskom Ateljeu Figure prošle sedmice, u petak, 5. jula, promovirana je knjiga Tijelo, ženskost i moć / Upisivanje patrijarhalnog diskursa u tijelo autorice Belme Bećirbašić. Ova diplomirana žurnalistica i magistrica rodnih studija, te dobitnica Fulbrightove stipendije na Columbia University, New York (SAD) za 2011/2012. godinu, posljednjih se deset godina bavila istraživačkim novinarstvom, između ostalog radeći i kao urednica i novinarka magazina Dani. Belma povodom promocije njene knjige, djela koje istražuje dominantne stereotipe oko kojih se konstruira slika o tijelu, za Dane govori o konstrukcijama ženske tjelesnosti koje je istraživala (pop-kulturna, religiocentrična i biopolitična), opiranju opresivnim normama, solidarnosti i kontroli tijela.

DANI: Kako je nastala knjiga Tijelo, ženskost i moć / Upisivanje patrijarhalnog diskursa u tijelo?

BEĆIRBAŠIĆ: Knjiga je nastala na osnovama moje magistarske teze u okviru programa Rodnih studija Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu. Međutim, knjiga se dosta razlikuje od formalnog akademskog predloška i prilagođena je malo široj, iako ne i, da tako kažem, masovnoj publici.

Pomenuta tematika je vrlo specifična tako da je samim tim prvenstveno namijenjena studentima i studenticama iz oblasti rodnih studija, sociologije, ljudskih prava, antropologije, politologije, itd, ali i svima onima kojima je ova tematika važna koliko radi individualne nadogradnje, toliko i za potrebe stručnog istraživanja.

Recimo, često mi se javljaju osobe iz polja umjetnosti, teatra, aktivizma, književnosti, koje zanima jedna šira perspektiva o politikama tijela i ženske tjelesnosti, smatrajući da im knjiga može otvoriti nove perspektive u sagledavanju i razvijanju njihovog rada. Proces istraživanja je trajao prilično dugo, i može se reći da je kombinacija teoretskog, analitičkog i empirijsko-praktičnog pristupa. Pojedine dijelove sam istraživala u toku rada na samoj magistarskoj tezi, dok je dosta toga nadograđeno nakon što su me motivirali da je objavim kao sociološku studiju.

Moram, naravno, reći da mi je u prikupljanju građe i samoj analizi, također, mnogo pomogao i moj dugogodišnji novinarski rad, s obzirom na to da sam se godinama bavila konkretnim tematikama porobljavanja ženskog tijela u BiH i regionu: trgovina ženama, seksualno zlostavljanje u ratu i njegova postratna dimenzija, rodna diskriminacija na tržištu rada, seksualno uznemiravanje, što je pomoglo prvenstveno meni da se oslobodim krutog akademskog pristupa u promišljanju o ovoj temi te da uključim jedan širi, realni društveni pristup. S tim u vezi, ono što mi je bilo jako važno su osobni narativi koji odražavaju konkretne prakse isključivanja i stigmatizacije žena zbog značenja koje njihova ženskost i tjelesnost imaju na različitim nivoima, i oni čine vrlo važan, hajdemo reći, konkretan pokazatelj teza koje iznosim. Bez njih bi knjiga bez sumnje bila, takoreći, opustošena stvarnosti.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.