DANI 839 | 12.07.2013.

Ðorđe Krajišnik

Piše: Ðorđe Krajišnik

Nema meni jedne strane, dok si ti na drugoj strani...

Koncert

Đorđe Balašević i Panonska mornarica u Mostaru

Nema meni jedne strane, dok si ti na drugoj strani...

Kroz svoje pjesme Đorđe Balašević je brojnim svojim fanovima, nenametljivo i bez velike pompe, onako tipično vojvođanski, polagano, uspio uputiti poruke koje su jednako i pitke i gorke. Koje raznježuju, ali i koje ježe kožu jer u sebi nose jednu potmulu poruku koja ukazuje na svu razornost koja je izbila na ovim prostorima razbijanjem Jugoslavije

O fenomenu kantautora Đorđa Balaševića pisalo se po regionalnim, da ne kažemo jugoslovenskim, medijima nadugačko i naširoko. Uzimani su u obzir brojni aspekti Balaševićevog kantautorstva i muziciranja, a posebno su obrađivani njegovi tekstovi, kao i poruke koje oni nose.

Ovog Vojvođanina optuživali su da je nepopravljivi jugonostalgičar koji svojim pjesmama, ali i popratnom pričom, neizostavno žali za nekim boljim titoističko-jugoslovenskim vremenima. Potom mu je zamjerana patetika i pretjerana sladunjavost, kao i kritikovanje svih političkih koncepata koji su u postjugoslovenskim društvima bili i još uvijek su prisutni.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.