DANI 1081 | 01.07.2020.

Jelena Milanović

Piše: Jelena Milanović

Blejanje bez kraja

Vlast

Tri čobanina i mnogo ovčara, a stado sve manje

Blejanje bez kraja

Naši će pastiri nastaviti svirati istu pjesmu o ugroženosti, legitimnosti, otcjepljenju, a mi ćemo pustiti da nas šišaju kao ovce sve dok nam, zarad svog dobra, i kožu ne ogule

Horsko pjevanje. Upravo je tako i na najbolji mogući način bivši ministar sigurnosti, a sada državni poslanik SDS-a, Dragan Mektić opisao žalopojke prvog čovjeka HDZ-a i svih onih iza njega u partijskoj hijerarhiji. Čemu žalopojke? Pa, po istom principu po kojem, iz nešto življeg SNSD-a, pjevaju o svemu, samo ne o onom što ih najviše žulja.
Odjednom sve žulja Bakir Izetbegović, odnosno njegova SDA, koja se usudila da mimo većine, dakle sa mektićevcima iz opozicije, imenuje nove članove CIK-a BiH, a SNSD i HDZ ih ne uspijevaju srušiti.

Mile kao Tito

No, dok ovaj broj Dana ode u štampariju, vjerovatno će trojac stvoriti prividnu sliku funkcionisanja vlasti, bar dok se ne dogovori (moguće i potroši) raspodjela obećanih ili, što bi rekao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, ispregovaranih 700 miliona eura pomoći Bosni i Hercegovini, za saniranje posljedica pandemije koronavirusa. Već sad se zna da bi bilo iluzorno od bilo koga od tri čobanina, Izetbegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića, očekivati zalaganje da se ta sredstva ulože u privredu, ožive biznisi koji su izdahnuli sa uvođenjem policijskog sata u državi, skroje programi za zapošljavanje mladih..
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.