DANI 1081 | 01.07.2020.

Zinaida Đelilović

Piše: Zinaida Đelilović

Vlada zagubljena u ustavnom haosu?

ustavne neustavne mjere

Ljudska prava su najveća žrtva koronavirusa

Vlada zagubljena u ustavnom haosu?

Ahmed Žilić kaže da postoji pravni osnov da državu tuže svi građani kojima je sudska vlast izrekla novčane kazne zbog kršenja Ustavom zagarantirane slobode kretanja za vrijeme stanja nesreće i policijskog sata

Pandemija koronavirusa utiče na cijeli svijet, na sve aspekte naših života, a dovela je i do kršenja nekih od osnovnih ljudskih prava - prava na slobodu. Sarajevski advokat Ahmed Žilić smatra da se u vremenu pandemije ispostavlja da su najveće žrtve koronavirusa ljudska prava, demokratija i vladavina prava, kako globalno, tako i lokalno.
“U proteklih stotinjak godina, znatno prije pošasti Covid-19, mnoge su ozbiljne knjige napisane o totalitarnim tendencijama izvršne vlasti, posebno u doba vanrednog i ratnog stanja ili stanja javne opasnosti. Veliki europski umovi, posebno u predvečerje nastanka fašizma između dva svjetska rata, u svojim političkim i pravnim spisima, pravnim i politikološkim raspravama bili su zaokupljeni idejom legalnosti i legitimnosti, teorijom neprijatelja, teorijom ustava (Carl Schmitt), izvorima totalitarizma, totalitarnim pokretima i politikama Hitlera i Staljina (Hannah Arendt), demokratijom i totalitarizmom (Raymond Aron)... Dodatni problem razumijevanja fenomena totalitarnih tendencija u vrijeme borbe protiv koronavirusa, pa i u zemljama sa demokratskom tradicijom predstavlja činjenica da se ustav i pravo tumače kroz optiku teorije zavjera”, kaže Žilić za Dane.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.