DANI 1081 | 01.07.2020.

Joschka Fischer

Piše: Joschka Fischer

Kakva velesila može postati Evropa?

Svjetski eksperti za Dane

Copyright: Project Syndicate 2020.

Kakva velesila može postati Evropa?

Evropskoj uniji, da bi bila istinska sila, nedostaju homogena politička volja i vojne sposobnosti koje su u osnovi istinske geopolitičke moći

Drugi svjetski rat i dekolonizacija koja je slijedila okončali su stoljećima dugu globalnu dominaciju evropskih velesila. Nakon 1945. nijedna od globalnih sila, ni SAD ni SSSR, nije bila evropska, a na svjetskoj pozornici pojavio se niz novih nezavisnih nacionalnih država.
Budući da su pobijedile na Pacifiku i u Evropi, samo su SAD bile dovoljno snažne da pruže i dalje dominantnom Zapadu politički i ekonomski red. Amerika je pružila vojnu zaštitu i podršku za političku saradnju i slobodnu trgovinu, dok je ostatak zapadnog svijeta tražio način da prevaziđe nacionalizme i protekcionizme.
SAD su kreirale međunarodne institucije zasnovane na pravilima. U Evropi je ovaj multilateralni okvir evoluirao u novi (zapadni) evropski sistem država, današnju Evropsku uniju.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.